De zangles is voor iedereen die van zingen houdt; of je –tot nog toe- alleen in de badkamer zong, of al jaren op een koor zit… Of je tien bent of tachtig… ! De inhoud van de les wordt afgestemd op de wensen van de cursist. Je kunt zelf muziek meebrengen die je graag wilt leren zingen, van een  CD, youtube, of bladmuziek. Maar ik heb ook een kast vol prachtige wereldmuziek waar we uit kunnen putten…

Een belangrijk onderdeel van de les is de stemtechniek. Ook hierbij kun je aangeven waar je het meest behoefte aan hebt. We kunnen werken aan houding, ademhaling, zuiver zingen, meerstemmig zingen, gezond stemgebruik, zingen met de klankkleur die past bij het lied dat je wilt vertolken. Ik werk o.a. met technieken uit de klassieke en de wereldmuziek (b.v. Bulgaars) en met EVTS (Estill Voice Training System) voor de technische kant van het zingen, maar vind lichaamsbewustzijn ook erg belangrijk. Daarom werk ik met oefeningen uit de Lichtenbergmethode, Alexandertechniek, Qi gong en Adem- en hartcoherentie.

Ik heb een fascinatie voor bijzondere stemtechnieken! Dus wil je leren jodelen, lekker “scherp” Bulgaars zingen, of de koeien roepen (kulning); je bent van harte welkom! Sefardische zang met prachtige versieringen is ook één van mijn specialiteiten.

Zingen is niet alleen erg leuk, het kan je helpen om bijvoorbeeld over verlegenheid heen te komen, je te ontspannen, of juist “alles eruit te gooien”! Ook ademhalingsproblemen kunnen verminderen.

Je kunt kiezen uit twee vormen van zangles; de bovengenoemde, meer op techniek gerichte zangles of  “Voluit zingen”. Er is geen strikte scheiding tussen deze twee soorten zangles, het is meer waar het accent ligt: meer op stemtechniek, of op vrijer zingen.Wil je thuis studeren, dan is de eerste lesvorm het meest geschikt. Heb je daar geen tijd voor en wil je lekker zingen als ontspanning, dan adviseer ik je om voor Voluit zingen te kiezen.

Voluit zingen-zangles.

Om te vertellen wat voluit zingen voor mij betekent eerst een gedicht van Hans Andreus:

Je bent zo mooi anders dan ik

natuurlijk niet meer of minder

maar zo mooi anders

ik zou je nooit anders dan anders willen

Dit te voelen tijdens het zingen: ” ik ben goed zoals ik -op dit moment- ben” geeft mij een enorm gevoel van vrijheid en geluk. Als jij dit ook wilt ervaren (en dat hoeft helemaal -nog- niet groots en meeslepend te zijn; dat kan ook klein en bescheiden), dan ben je zeer welkom. Belangrijke componenten van de lessen zijn: lichaamsbewustzijn, rust, energie, adem en natuurlijk je stem en uitstraling. Verder kun je werken aan spreken, zingen, improvisaties, gedichten, liederen.

Het is ook mogelijk om alleen ademlessen te volgen; ik ben sinds 2012 adem- en hartcoherentiecoach.

Tarieven zang-, adem- en harples:

Een individuele les van 45 minuten kost €39,- (dat is inclusief 21% BTW).  Een les van een uur kost €51,- (incl. 21% BTW).  Als je regelmatig les neemt, is drie kwartier genoeg. Heb je wat minder tijd voor lessen, dan kun je voor een uur kiezen. Studenten jonger dan 21 jaar betalen €29,- (geen BTW verschuldigd), studenten vanaf 21 jaar €35,- (incl. 21% BTW) voor een les van drie kwartier, kinderen in de basisschoolleeftijd betalen €18,- (geen BTW verschuldigd) voor een les van een half uur. Voor kinderen is het aan te bevelen om wekelijks les te nemen. De meeste volwassenen nemen eens in de twee weken les.

Groepslessen zijn ook mogelijk; je kunt zelf iemand meenemen waar je les mee wilt krijgen, of mij vragen “iemand voor erbij” te zoeken. Een duo-les kost €30,- per persoon (incl. 21% BTW).

De zanglesdagen zijn donderdag en vrijdag, de harplesdagen ook op woensdag.  Coaching van, of workshops bij bestaande zanggroepen en koren op het gebied van techniek, repertoire, uitstraling en presentatie, behoort ook tot de mogelijkheden. Prijs in overleg.

De lessen kunnen per keer worden afgesproken, het is dus niet “verplicht” om iedere week les te nemen… Je bent van harte uitgenodigd om een proefles te volgen.