Zingen hoort bij het leven! Dus als je een feest geeft past daar een concert bij; lang of kort, met harp en/of met draailier, a capella of met percussie. Jiddische en Sefardische liederen, Oost-Europees of Wereldmuziek…; dat kan allemaal naar wens worden samengesteld. Het is ook leuk om een concert(je) te combineren met een workshop. Kijk voor ideeën onder het hoofdstuk “Zang”.

Ook bij een ziekbed of afscheid past zang, want zingen werkt helend en geeft troost. Zo zong ik aan het bed van een vriendin een prachtig Mongools wiegelied. Het gaf ons beiden een heel fijn gevoel en het zei meer dan woorden…

Ik speel regelmatig bij “Herdenken in licht”en op begrafenissen. Vooral wiegeliederen en liefdesliederen uit allerlei landen zijn dan heel fijn. Ik denk graag mee over wat het best bij iemand of bij een bepaalde gelegenheid past.

Hieronder een voorbeeld van een Afrikaans wiegelied, a capella.

Praktische informatie:

Het optreden is onversterkt, dus behalve een ruimte is er verder niets nodig. Ik breng zelf mijn instrumenten mee. Dat kunnen zijn: een troubadourharp en/of een Gotische harp, een draailier en diverse (zacht-klinkende) percussie-instrumenten.

Ik wil mijn concerten zo goed mogelijk afstemmen op de luisteraar(s); voor iemand die erg ziek is, is een optreden van 5 of 10 minuten misschien al genoeg. Voor een grotere groep kan ik een programma maken van een half uur tot een uur. Ook over de invulling van het programma kunnen we afspraken maken; alleen wiegeliederen in een rustige sfeer, of juist ook vrolijke, opbeurende liederen… A capella, of met een keus uit bovengenoemde instrumenten.

Achtergrondinformatie:

Iedereen die wel eens een liedje heeft gezongen om een kind in slaap te sussen, heeft het effect gevoeld dat zingen kan hebben op een ander mens. In het bijzonder op kinderen, die nog zo open zijn voor alle indrukken. Wat we intuïtief doen, is nu bevestigd door wetenschappers; het zingen van (slaap-)liedjes werkt kalmerend. Je geest gaat langzamer werken, je ademhaling wordt dieper, je spieren ontspannen zich en je voelt je lekker.

In het onderzoek naar het effect van zingen vond men een toename in het vrijgeven van hormonen, zoals endorfine en oxytocine. Deze hormonen zorgen ervoor dat je emotioneel in balans bent en hebben een positieve uitwerking op de functie van het hart en van de bloeddruk. Verder stimuleren ze het immuunsysteem door een toename in de productie van antistoffen (immunoglobuline A). De helende werking van zingen treedt zowel op bij degene voor wie gezongen wordt, als bij degene die zingt. Er is een uitwisseling van trillingsinformatie van lichaam tot lichaam, van cel tot cel…

Wil je nog meer weten, of met mij samen een sfeervol, op maat gemaakt programma maken voor jezelf of voor iemand anders? Ik hoor het graag!