Zingen werkt helend en geeft troost, zowel bij degene die zingt als bij degene voor wie gezongen wordt.

Helga zingt met haar warme stem mensen toe die het nodig hebben.

“Troostmuziek” is een sfeervol, intiem en persoonlijk concert met de mooiste wiegeliederen en liefdesliederen uit de hele wereld, afgewisseld met gedichten die aansluiten bij de muziek.

A capella, met percussie en harpbegeleiding.

Voor wie?

Voor kleine groepen of individueel, in een verzorgingshuis, hospice, of aan huis. Voor mensen die -om wat voor reden dan ook- behoefte hebben aan troost, maar ook als huiskamerconcert bijvoorbeeld bij een feestje.

Naast ingetogen liederen heb ik ook juist hele uitbundige liederen op mijn repertoire staan. Vaak speel ik daar draailier bij en combineer ik ze met opgewekte, grappige gedichten. Er is altijd overleg met degene die mij uitnodigt over welk repertoire het beste past bij de gelegenheid.

Het concert is geschikt voor alle leeftijden.

 

Praktische informatie:

Het optreden is onversterkt, dus behalve een ruimte is er verder niets nodig. Ik breng zelf mijn instrumenten mee. Dat kunnen zijn: een troubadourharp en/of een Gotische harp, een draailier en diverse (zacht-klinkende) percussie-instrumenten.

Ik wil mijn concerten zo goed mogelijk afstemmen op de luisteraar(s); voor iemand die erg ziek is, is een optreden van 5 of 10 minuten misschien al genoeg. Voor een grotere groep kan ik een programma maken van een half uur tot een uur. Ook over de invulling van het programma kunnen we afspraken maken; alleen wiegeliederen in een rustige sfeer, of juist ook vrolijke, opbeurende liederen… Alleen a capella, of met een keus uit bovengenoemde instrumenten.

Omdat ik het belangrijk vind dat iedereen die er behoefte aan heeft kan genieten van muziek, wil ik degenen die het kunnen betalen een vergoeding vragen (€175,- per uur, €100,- voor een half uur, €50,- voor een kwartier, plus reiskosten en 21% BTW). Voor wie dit niet op kan brengen: neem gerust contact op, we komen er samen vast uit.

Je kunt hier voor degene die je wilt verrassen met een concert, een kadobon afdrukken…kadobon Troostmuziek

Achtergrondinformatie:

Iedereen die wel eens een liedje heeft gezongen om een kind in slaap te sussen, heeft het effect gevoeld dat zingen kan hebben op een ander mens. In het bijzonder op kinderen, die nog zo open zijn voor alle indrukken. Wat we intuïtief doen, is nu bevestigd door wetenschappers; het zingen van (slaap-)liedjes werkt kalmerend. Je geest gaat langzamer werken, je ademhaling wordt dieper, je spieren ontspannen zich en je voelt je lekker.

In het onderzoek naar het effect van zingen vond men een toename in het vrijgeven van hormonen, zoals endorfine en oxytocine. Deze hormonen zorgen ervoor dat je emotioneel in balans bent en hebben een positieve uitwerking op de functie van het hart en van de bloeddruk. Verder stimuleren ze het immuunsysteem door een toename in de productie van antistoffen (immunoglobuline A). De helende werking van zingen treedt zowel op bij degene voor wie gezongen wordt, als bij degene die zingt. Er is een uitwisseling van trillingsinformatie van lichaam tot lichaam, van cel tot cel…

Wil je nog meer weten, of met mij samen een sfeervol, op maat gemaakt programma maken voor jezelf of voor iemand anders? Ik hoor het graag!