Op zaterdag 3 september 2012 gaf ik een workshop “Oekraïns-Poolse liederen” tijdens het Doedans-festival in Biddinghuizen. Een geweldige ervaring! In een grote muziektent vol enthousiaste zangers  zongen we “Oj siadaj, siadaj”, een bruiloftslied, met bourdon, tweede stem en allerlei percussie-instrumenten en het driestemmige “Lisom, lisom”, een liefdeslied. En daarna kon ik genieten van de rest van het festival, met geweldige optredens en natuurlijk overal blije, dansende mensen.

Het daarop volgende evenement vond plaats op 8 oktober bij boerderij Rustdam in Zoeterwoude; Kookzingen, met als themaland Bulgarije. De deelnemers hadden zoveel zangervaring en waren zo gemotiveerd, dat we in korte tijd een eenstemmig lied met bourdon en twee driestemmige liederen instudeerden. Er waren 5 deelnemers uit de omgeving van Veenendaal, die in de pauze wat liederen van hun eigen koor lieten horen. Een leuke verrassing! De Shopska Salata en gevulde paprika’s waren heerlijk.

Een nieuwe activiteit van het zangbedrijf is coaching van bestaande groepen. Bij “Di Krenitse”; een vrolijke klezmergroep uit Leiden, gaf ik vooral aanwijzingen voor de zang, maar had ook tips en ideeën voor opstelling, uitstraling en naar elkaar luisteren.

Inmiddels ben ik ook aan het werk met de Pools Folkloristische zanggroep “Cracovia” uit Eindhoven. Zij hebben een groot repertoire en mooie choreografieën. Met hen werk ik vooral aan stemtechniek, maar ook aan presentatie, naar elkaar luisteren en interactie met de muzikanten. Ze treden op zondag 13 november op, tijdens het Global Voices Festival in Tilburg.

Op donderdag 15 december geeft Mila samen met drie andere koren een kerstconcert met liederen uit allerlei landen, in het Volkshuis.

In januari 2012 start de cursus “Oekraïns-Poolse liederen”, waar de Doedansworkshop een voorproefje van was. Kijk voor meer informatie bij “activiteiten”.

Omdat ik op dit ogenblik met veel zangleerlingen intensief aan de ademhaling werk, merk ik hoe belangrijk die ademhaling is, niet alleen bij het zingen, maar ook om de rust te bewaren, gedurende de (werk-)dag. Een langzame, bewuste ademhaling heeft invloed op de hartslag. Dit vind ik zo interessant en belangrijk dat ik daarom in januari een cursus “hartcoherentie” ga volgen. Wil je daar meer over weten? Kijk dan op: www.hartfocus.nl. Als ik de cursus heb afgerond, ga ik er kennismakingslessen in geven.