Als kind ging ik, Helga Kruse, met mijn ouders mee naar de Russische kerk, waar ik helemaal opging in de prachtige meerstemmige zang.

We gingen ook met ons gezin naar Macedonië, naar het Folklorefestival van Bitola, waar we doedelzakken en tapans hoorden en zang waar de levenslust vanaf spatte!

Na mijn conservatoriumstudie schoolmuziek en jarenlange werk als muziekdocent besloot ik me helemaal toe te leggen op deze heerlijke muziek die me altijd zo raakte. Ik volgde een cursus in Macedonië bij een etnomusicoloog, de Kurt Thomascursus voor koordirectie en ging naar alle workshops die er waren op het gebied van Oost-Europese zang en stemtechniek. In 1991 richtte ik Oost-Europakoor Mila op, dat ik nog steeds met veel plezier dirigeer. Inmiddels dirigeer ik ook Balkankoor Turmac in Groningen en het Wereldkoor in Leiden. In 2005 vond ik een antwoord op al mijn vragen over stemtechniek bij Estill Voice Training, waar ik nu veel mee werk.

In datzelfde jaar richtte ik het zangbedrijf op. Inmiddels heb ik 30 jaar ervaring in het geven van zanglessen, workshops, coaching van koren en muziekgroepen. Ik verzon en gaf allerlei workshops; wiegeliederen uit allerlei landen, stemimprovisatie, kerstliederen uit allerlei landen en “kook-zingen”… Op dit moment zing ik vooral Sefardische liederen (van Spaanstalige Joden) met mooie versieringen en uitbundige Oost-Europese liederen. Maar ook ingetogen, warm klinkende wiegeliederen uit allerlei landen. Er zijn inmiddels drie verschillende concertprogramma’s.

Passie voor de harp en de draaillier.

Op mijn 11e jaar heb ik bij een vakantie van Huismuziek de hele week met mijn neus voor twee meisjes gezeten die harp speelden…; ik was helemaal gefascineerd door dat prachtige instrument. Na een jaar “bedelen” bij mijn ouders mocht ik zelf harp gaan spelen bij Truus Moor. Ik deed de vooropleiding voor het conservatorium in Den Haag, maar besloot schoolmuziek te gaan studeren in Alkmaar. Daar studeerde ik harp bij Titia Tieman; eerst als bijvak en daarna nog 3 jaar als hoofdvak. Ik gaf harples bij het CKV in Almere, waar ik ook AMV (Algemene Muzikale Vorming) gaf en consulent muziek was.

Omdat ik me daarna vooral richtte op zang en volksmuziek – ik richtte het Zangbedrijf Wereldmuziek op-, raakte de harp een beetje op de achtergrond. Maar toen ik Sefardische liederen ging zingen, paste de harp daar zo wondermooi bij, dat ik een troubadour- en een Gothische harp aanschafte en allerlei liederen ging arrangeren.

Een ander instrument dat al lang tot mijn verbeelding sprak is de draailier. Ook daarvoor maak ik nu arrangementen, vooral van Oost-Europese liederen. In 2019 maakte ik een zangreis naar Oekraïne en natuurlijk ging de draailier mee!