foto: Jannie C. de Groot

Warmbloedige Russische en Oekraïense liederen,

stevige Bulgaarse en Kroatische,

lieflijke Poolse en Tsjechische,

vrolijke Macedonische;

dat is het repertoire van het Leidse Oost-Europakoor MILA, dat bestaat uit 20 enthousiaste zangeressen.

Het plezier in zingen en de liefde voor Oost-Europese muziek zijn voelbaar als Mila optreedt…!

Ieder lied wordt gezongen met de klankkleur die past bij het land waar het lied vandaan komt. Tijdens de repetities wordt veel aandacht besteed aan een goede uitspraak van de verschillende talen en stemtechniek. Er wordt gewerkt met diverse wereldmuziekstemtechnieken (Bulgaars, Russisch) en E.V.T.S. (Estill Voice Training System).

Dirigente Helga Kruse nam (en neemt) muziek mee van haar reizen naar Macedonië, Oekraïne, Bulgarije en Polen, noteert liederen van  diverse opnames en arrangeert.

Meestal wordt er a-capella gezongen, bij sommige workshops en concerten zingen en spelen we samen met orkest “Mista”, uit Den Haag.

Mila is een vrouwenkoor, maar bij sommige projecten worden ook mannen uitgenodigd, zoals in 2007 bij het project Georgisch, dat met een concert werd afgesloten.

Bij concerten wordt altijd verteld waar het lied over gaat en vaak wordt er nog wat meer over de achtergrond verteld.

MILA deed o.a. mee aan het Gouden-Petfestival, trad op bij het Juttersfestival in Wijk aan Zee, bij de Russische kerk in Den Haag, bij het Leidse-Houtfestival, samen met het zigeunerorkest Csárdás in de Poolse stad Torun en voor Radio West. Op 11 november 2001 vierde Mila haar tweede lustrum met een workshop zang, een workshop dans en een wervelend optreden met zang, dans en orkest. In augustus 2002 gaf Mila vijf concerten in dorpen in Zuid-West Polen. In augustus 2006 trad het koor op bij het festival van Zywiec in de Poolse Beskiden en ontmoette daar de vier muzikanten van Zwyrtni. Twee jaar later, in mei 2008, vierde Mila haar derde lustrum en trad op samen met deze Poolse groep.

Mila repeteert m.i.v. 1 september 2021 in Sijthoff, Doezastraat 1b in Leiden. Heb je interesse om bij ons te komen zingen, neem dan eerst even contact op. Op dit moment is er plaats voor sopranen en alten, met zangervaring. Nieuwe koorleden komen twee keer “sfeer proeven”/meezingen en als het van beide kanten klikt, wordt er een stemtest afgesproken. Wil je meer weten? Stuur mij een mail: helga@zangbedrijf.nl.

Ons koor is aangesloten bij de Contactgroep Leidse Koren; www.leidse koren.nl

Mila treedt op voor luisterpubliek. Neem voor boekingen contact op met Zangbedrijf Wereldmuziek.